Missionsdrevne, bæredygtige byer
Værktøjer til at sætte retning for udviklingen af din by eller dit sted med fremtidsscenarier
Vores byer spiller en afgørende rolle i at tackle store samfundsudfordringer som klimaforandringer og grøn omstilling. Vi ved, at systemiske forandringer kan skabes gennem en missionsdrevet tilgang, der styrkes af fokus på nye måder at tænke på. Designtænkning i samspil med systeminnovation, er værdifuldt da det stiller metoder og processer til rådighed som hjælper med at navigerer i komplekse processer og usikkerhed.
Dette toolkit præsenterer konkrete værktøjer, der giver virksomheder, organisationer og kommuner en ny tilgang til at løse komplekse udfordringer og skabe fælles retning for fremtidens byggede miljø.
"Jeg blev inspireret til at tænke lidt længere ud i fremtiden og dermed ikke være bundet af for meget "realitet". Rent metodemæssigt virkede den rumlige visualisering af scenarierne virkelig godt"
Deltager i udviklingsforløbet
Artefakt: Urbannexus
Artefakt: Natøje
Artefakt: Miu
Artefakt: Urbannexus
Artefakt: Natøje
Artefakt: Miu
Artefakt: Urbannexus
Artefakt: Natøje
Artefakt: Miu
"Jeg tror, at det generelt vil fremme folks fantasi og kreativitet under en workshop/dialog, at rammen/baggrunden bliver introduceret mere levende og med virkemidler. Det har jeg ikke tidligere oplevet. Det gav for mig et rigtigt godt grundlag for idéudvikling"
Deltager i udviklingsforløbet
Hvad er det?
Vi har udviklet denne ressource for at hjælpe offentlige og private aktører med at udnytte potentialet i den missionsdrevne tilgang og arbejdet med fremtidsscenarier i udviklingen af vores byer og det byggede miljø. Formålet er at demonstrere, hvordan disse tilgange kan bruges til at sætte en langsigtet retning og mobilisere et bredt økosystem omkring fælles målsætninger.
Vi præsenterer således en ramme, der kan hjælpe dig med at:
- Tegne et fælles, levende og inspirerende billede af en foretrukken fremtid i din by eller sted. Ved at bruge fremtidsrettede designtilgange vil du blive i stand til at udforske alternative fremtider, opdage nye handlingsmuligheder og identificere de systemiske ændringer, der er nødvendige på lang sigt for at opnå den fremtid, I drømmer om
- Udvikle den foretrukne fremtid, der kan danne grundlag for en fælles mission, der skaber rammen for at operere på tværs af økosystemet og udvikle konkrete initiativer og handlinger, der kan understøtte en positiv bæredygtig transformation, danne grundlag for ny læring og katalysere en bevægelse mod byernes foretrukne fremtid
- Udfordre grundlæggende antagelser og den fælles forståelse af den bæredygtige omstilling som en knaphedsdagsorden. Gennem inddragelse af aktører på tværs af økosystemer vil vi skabe rammerne for en ny fælles forståelse af den bæredygtige omstilling; som en fælles vision, hvor alle har en afgørende rolle at spille.
"Det kan inspirere til at arbejde med tingene på nye måder og derigennem opnå alternative løsninger. Jeg tror, det kan noget i forhold til at bringe parter, der i udgangspunktet er uenige, i gang med en god dialog"
Deltager i udviklingsforløbet
Hvem kan bruge det?
Samlingen af guides og værktøjer giver offentlige og private aktører, der arbejder inden for byudvikling og transformation af det byggede miljø, en ny tilgang til at mobilisere et økosystem af aktører for at opnå en positiv effekt.
Det er en introduktion, der muliggør inddragelse af mange forskellige aktører i økosystemet omkring et udvalgt sted eller udviklingsområde.
Hvordan bruger man det?
Processen er inddelt i fire forskellige tematikker:
- Varm op
- Oplev
- Skab
- Operationalisér
Man kan frit plukke værktøjer fra de enkelte tematikker og sætte sammen efter behov, tid og ressourcer.
Processen vil give dig indsigt i:
- Hvad du kan opnå med den missionsdrevne tilgang, og hvordan du kan arbejde med systeminnovation.
- Hvordan du kan arbejde med fremtiden ved at udforske alternative fremtider ved hjælp af forskellige virkemidler.
- Hvordan du kan udforske og bygge en foretrukken fremtid sammen med andre.
- Hvordan og hvilke aktører du kan inddrage i økosystemet omkring en fælles retning for at skabe langsigtede forandringer.
Varm op
Her sætter vi fokus på, hvad det vil sige at arbejde missionsdrevet og med fremtidsscenarier, samt hvilke erfaringer vi har gjort os med dette i DDC. I vil blive henvist til en række baggrundsartikler, og vi præsenterer desuden et værktøj, der kan træne jer i at arbejde med fremtiden.
Oplev
I denne fase bliver I præsenteret for, hvordan I kan arbejde med artefakter og fremtidsscenarier og hvordan de kan bringes i spil og inspirere til en ny måde at inddrage og udvikle på.
Skab
I denne fase får I værktøjer til at udvikle og få sat flere detaljer på jeres foretrukne fremtid i samarbejde med andre aktører, så I får skabt konkrete billeder på en fælles retning.
Operationalisér
I denne fase får I værktøjer til, hvordan jeres foretrukne fremtid kan informere jeres strategiske valg allerede i morgen og få overblik over roller og opgaver/kompetencer.
At skabe forandringer af systemisk karakter kan kun lykkes, hvis vi ændrer de grundlæggende eksisterende systemer og strukturer.
DDC – Dansk Design Center har i samarbejde med Jennie Winhall & Johannes Bjorkman fra System Shift undersøgt potentialet for, hvordan man kan tage de første skridt hen mod den foretrukne fremtid, som man netop har udarbejdet ved brug af systemtænkning og design. Det har resulteret i 79 taktikkort der repræsenterer forskellige positioner, hvorfra man kan betragte og intervenere i det nuværende system.
Hvad tilbyder vi?
Vi kan hjælpe jer med at bruge værktøjerne effektivt – enten ved at opbygge jeres kompetencer, så I selv kan tage dem i brug, eller ved at lede processen sammen med jer. Kontakt os gerne, så finder vi den løsning, der passer bedst til jer.
Måske vil du også læse:
Can’t get enough of design and innovation? We hear you. And we have you covered.
Sign up for our newsletter to get the latest from our world delivered straight to your inbox.
Sign up for the ddc newsletter