RESPOND: Design din forandring
Toolkittet der hjælper din organisation med at skabe forandringer gennem erfaringsbaserede handlinger
Hvorfor og hvem skal bruge det?
Med toolkittet Design din forandring bliver du præsenteret for tre værktøjer, der understøtter din organisations næste udviklings- og forandringsproces. Toolkittet klæder dig på til at kunne navigere på et systemisk niveau, med blik for det holistiske og systemiske behov, koblet til det praksisnære niveau, hvor du konkretiserer handlinger.
Toolkittet er særligt anvendeligt til at understøtte udviklingsprocesser inden for det byggede miljø – de omgivelser vi lever, arbejder og bevæger os i som omfatter bygninger, byrum, infrastruktur og landskaber – hvor fokus er på at højne trivsel og livskvalitet gennem ændringer i både det fysiske og det sociale rum.
Toolkittet bygger på erfaringer fra Covid-19-pandemien, hvor udviklingsprocesser blev katalyseret, demokratiseret og skaleret i et hidtil uset tempo. Ved at genaktivere de væsentlige læringer – både på individuelt, organisatorisk og systemisk niveau – beriger vi nutidens udviklingsprocesser med værdifulde, erfaringsbaserede handlinger.
Særligt tre erfaringer står tydeligt frem:
Om projektet
Realdania har afsat 50 mio. kr. til indsatsen RESPOND hvor forskere og innovationseksperter undersøger pandemiens påvirkning af vores adfærd og livskvalitet inden for det byggede miljø og for at omsætte den viden til nye løsninger.

En udvidet kontekstforståelse
Under Covid-19-pandemien blev vi trænet i at aflæse og forstå det miljø, vi indgik i på nye måder og blev mere opmærksomme på, hvordan samspillet mellem mennesker, rum og materialitet påvirker trivsel og livskvalitet. Hjemmet skulle pludselig fungere som arbejdsplads, skolen tog udearealer i brug som læringsrum og opgangen eller gårdmiljøet blev det centrale samlingspunkt, hvor vi kunne socialisere.
Den øgede bevidsthed og kontekstforståelse åbnede for et bredere mulighedsrum, når konkrete behov og udfordringer skulle løses. Vi arbejdede aktivt med at forme det fysiske og det sociale rum for at imødekomme vores behov. Det lærte os at se nye potentialer og handlemuligheder i det byggede miljø og styrkede løsningerne.
Øget handlekraft
De nye rammer under Covid-19-pandemien tydeliggjorde udfordringer, men viste også mulighedsrum og potentialer for at udfolde handlekompetencer. Nogle oplevede et øget muligheds- og handlerum, hvor de kunne bidrage til positive forandringer. Med afsæt i akutte behov blev der handlet hurtigt og eksperimenterende, og midlertidige løsninger banede vejen for nye tiltag og løsninger.
Vi blev mere opmærksomme på, hvordan vi kunne tage ejerskab over vores omgivelser og påvirke dem aktivt, frem for blot at tilpasse os dem. Det blev tydeligt, at små indgreb og initiativer kunne skabe stor værdi – eksempelvis ved at gentænke måden, vi indretter arbejdspladser, skoler og offentlige rum på. Det førte til en øget handlekraft. De erfaringer har styrket vores evne til at afprøve løsninger i praksis, f.eks. gennem prøvehandlinger, og justere dem løbende for at skabe de bedst mulige rammer for trivsel og livskvalitet.
Nye måder at bidrage på
Under Covid-19-pandemien så vi, hvordan nye aktører trådte frem og bidrog på nye måder. Fagligheder, der normalt ikke arbejdede tæt sammen, fandt fælles berøringsflader og skabte helhedsorienterede løsninger. Eksempelvis samarbejdede arkitekter, pædagoger og sundhedsfaglige om at nytænke rum og funktioner, så de understøttede både tryghed, fleksibilitet og samvær.
Denne tilgang har vist os, at når vi inviterer flere stemmer ind og kombinerer forskellige perspektiver, opstår nye forståelser og muligheder. Ved at fastholde denne åbenhed for samarbejde på tværs kan vi udvikle mere bæredygtige og inkluderende løsninger, hvor flere føler sig hørt og repræsenteret. Det skaber stærkere, mere langtidsholdbare forandringer i vores fysiske og sociale rum.
“Det har været en rigtig god måde at inddrage corona-erfaringer på – en måde, der åbner op for vores fantasi og har fået os til at træde ud af hverdagsrammerne”
Deltager i udviklingsforløbet
Hvad er det?
Toolkittet Design din forandring består af tre værktøjer – Forandringsbroen, Prøvehandlinger og Indsigtskort – som kan bruges hver for sig eller i sammenhæng for at skabe en målrettet udviklingsproces. Afhængigt af behovet kan processen strække sig fra en intensiv session til et længere forløb.
Tool 1: Forandringsbroen – Skaber retning og fælles forståelse
Forandringsbroen hjælper teams, organisationer og partnerskaber med at formulere en klar vision for fremtiden. Ved at kortlægge ens nuværende position, og hvor man ønsker at bevæge sig hen, skabes en strategisk bro mellem nutid og fremtid. Værktøjer er særligt nyttigt i opstarten af en udviklingsproces, hvor det er vigtigt at samle perspektiver og skabe en fælles retning og målsætning.
Tool 2: Prøvehandlinger – Hurtige eksperimenter for læring og handling
Prøvehandlinger giver mulighed for at afprøve idéer i praksis uden lange beslutningsprocesser. Det handler om at eksperimentere med små, konkrete handlinger, der kan give indsigt i, hvad der virker, og hvordan løsninger kan justeres og skaleres. Værktøjet fremmer en eksperimenterende tilgang, der reducerer risikoen ved større forandringer.
Tool 3: Indsigtskort – Fra erfaring til perspektiv
Indsigtskortene hjælper med at omsætte konkrete erfaringer til brugbare perspektiver i den aktuelle udviklingsproces. De er designet til at skabe overblik over læringer fra tidligere forandringer – fx hvordan vi hurtigt tilpassede os nye arbejdsgange under Covid-19–pandemien og bruge dem til at kvalificere nutidige løsninger.
Indsigtskortene er udviklet på baggrund af det store forskningsmateriale, der pegede på læringer og indsigter fra Covid-19-pandiem gennemført af Aalborg Universitet under Realdanias indsats Respond.
Dyk ned i toolkittet
Toolkittet er gratis for alle. Klik på billederne til højre for at downloade de tre tools.
Toolkittet indeholder følgende:
- Forandringsbroen hjælper tværfaglige grupper med at omsætte erfaringer fra kriser, såsom coronapandemien, til en drivkraft for positiv forandring.
- Prøvehandlinger er udviklet til at guide jer gennem en struktureret proces, der hjælper med at designe og implementere prøvehandlinger, som kan katalysere jeres ønskede fremtid.
- Indsigtskortene kan anvendes i workshops, strategimøder eller udviklingsforløb og kan bruges både individuelt og i grupper. Kortene kan integreres i de to andre værktøjer fra Design din forandring-toolkittet.
Download publikationen 'Design din forandring'
Gry Brostrøm
Senior Strategist, Sustainable Transition
gry@ddc.dk | |
Telefon | +45 3115 8670 |
Social |
Har du spørgsmål?
Måske vil du også læse:

Kan du ikke få nok af design og innovation? Vi har dig!
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder fra DDC i din indbakke.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev