Spring til indhold
Case

RESPOND:
Fra tomme kvadratmeter
til levende læringsmiljøer

Hvordan kan fysiske rammer styrke læring og fællesskab? Som en del af projektet RESPOND har Glostrup Kommune optimeret skolers læringsmiljøer, mens KAB har udviklet fællesarealer, der styrker naboskab. Begge cases viser, hvordan målrettede ændringer kan skabe markante forbedringer

Om projektet

Realdania har afsat 50 mio. kr. til indsatsen RESPOND hvor forskere og innovationseksperter undersøger pandemiens påvirkning af vores adfærd og livskvalitet inden for det byggede miljø og for at omsætte den viden til nye løsninger.

Case 1: Indeklima og trivsel i læringsmiljøet

Forbederingerne af læringsmiljøet krævede et tæt samspil mellem de fysiske og sociale rum – to dimensioner, der har været fundamentet for Glostrups arbejde på Nordvangskolen. Gennem værktøjet “Design din forandring” har skolen fungeret som et fyrtårnsprojekt, hvor de indsamlede erfaringer skal danne grundlag for lignende initiativer på andre skoler.

Gennem forløbet har Glostrup arbejdet systematisk med at etablere et tvær-fagligt rum for at perspektivere og kvalificere løsningerne – særligt er eleverne blevet involveret på et helt nyt niveau hvor de har haft mulighed for at komme med konkrete ideer til optimering af de fysiske rum. Det har blandt andet givet værdifulde indsigter i, hvilke områder der fremmer trivsel, og hvor forbedringer er nødvendige.

"Vi har haft stor glæde af forløbet hvor vi har anvendt toolkittet 
til at inddrage nye perspektiver i løsningen. Vi fik et langt mere holistiske blik på rum, funktion og trivsel. Og løsningen gik fra at være en teknisk løsning, til en løsning med blik for adfærd og de sociale vilkår som løsningen skal understøtte"

Signe Pedersen

Areal og Byggeri, Glostrup Ejendomme

Erfaringerne fra Nordvangskolen illustrerer, hvordan man kan arbejde med de forskellige typer af rum i bygninger for at fremme de sociale relationer og dermed skabe ny indlæringsadfærd blandt eleverne.

Mindre rum faciliterer nære relationer
På Nordvangskolen er de mindre rum blevet optimeret for at skabe variation, plads til fordybelse og ikke mindst styrke de nære relationer. Eksempelvis er klasseværelser og små opholdsrum blevet designet til at understøtte både elevernes sociale interaktioner og deres læring med nye møbler og belysning der invitere til intimitet og ro.

Mellemrum skaber nye fællesskaber
Der ud over er der arbejdet med skolens “tomme kvadratmetre” som gangarealer og mellemrum for at bringe dem til live og understøtte specifikke formål og nye fællesskaber. På Nordvangskolen er svalegangene f.eks. blevet forvandlet til aktive lærings- og pauserum, hvor bænke er installeret for at fremme gruppearbejde og læring i et afslappet og mere dynamisk miljø.

Indretningen af fællesarealer med cafémøbler og belysning skaber en afslappet, inkluderende atmosfære, der giver eleverne mulighed for at interagere og samarbejde i større grad end tidligere.

Efter forløbet oplever Nordvangskolen, at eleverne aktivt tager de nye rum i brug, hvilket har skabt nye undervisningsmuligheder, styrket fællesskaber og øget elevernes ejerskabsfølelse. Det har blandt andet resulteret i, at eleverne passer bedre på rummene end tidligere.

Samtidig ses adfærdsændringer på forvaltningsniveau, hvor skole-ledelse, lærere og kommunen på tværs af fagforvaltningerne har opnået en fælles ambition og en dybere forståelse for, hvordan læringsmiljøet kan beriges gennem målrettede tiltag i de fysiske og sociale rum. Dermed er det fortsat Glostrup Kommunes hoved-intention at få et fælles blik og forståelse på udfordringer og løsninger i forbindelse med læringsmiljø, indeklima og trivsel på tværs af fagforvaltningerne.

Nøgleerfaringer:

  • Samspillet mellem fysiske og sociale rum er afgørende for trivsel
    og læring.
  • Brugerinddragelse skaber både ejerskab og bedre løsninger.
  • Små, enkle tiltag kan skabe varige og markante forbedringer.

Case 2: Bedre fælles rum

Hvordan kan rum mellem bygninger styrke lokale fællesskaber? I en tid hvor fællesskab og naboskab har fået øget betydning for vores livskvalitet og trivsel, har KAB arbejdet strategisk med at udvikle og bygge fællesarealer, der kan fremme de stærke lokale og stedsspecifikke fællesskaber. Gennem en kombination af brugerinddragelse, samskabelse og testforløb har de udviklet løsninger, der tager udgangspunkt i de reelle behov hos beboerne og de specifikke fysiske rammer i hvert lokalområde.

Mange fællesarealer i boligområder, særligt mellem bygninger, har traditionelt været passive – enten overtaget af parkering og cykelstativer eller blot ubrugt plads. Under coronaperioden blev behovet for at genopfinde disse rum tydeligt. Beboere efterspurgte nye måder at mødes på og potentialet i de udendørs fællesarealer blev pludselig en central dagsorden. Initiativet “Bedre fælles rum” greb det momentum ved at gentænke uderummene mellem bygningerne, så de netop kunne styrke naboskab, sundhed og trivsel.

"Når vi tænker fællesskabet ind fra start og designer med beboerne, forvandles de oversete mellemrum til levende mødesteder – og små ændringer i det fysiske rum skaber 
store sociale forandringer"

Mette Lund Norre

Specialkonsulent, By- og Boligudvikling Center for Byggeri og Byomdannelse,
KAB

Samskabelse og stedsspecifik tilpasning
Boligområder varierer meget – både i fysisk identitet, beboersammensætning og behov. Kontekstforståelsen er derfor afgørende når nye løsninger skal udvikles for at sikre en stedsspecifik tilpasning. Det løste KAB blandt andet ved:

  • Dialog og gåtursinterviews med aktører i deres egne områder for at identificere behov og potentialer
  • Samskabelse med tværfaglig fokus og tidligt involvering af brugerne. Således bestod et udviklingsteam ofte af beboerne, driftpersonalet, landskabsarkitekten, antropolog/sociolog og andre eksperter.
  • Prototypeforløb: Test af nye fællesrumsfunktioner for at evaluere effekten i praksis.

De konkrete løsninger under “Bedre fælles rum” understøtter ønskes om at styrke de lokale fællesskaber:

  1. Fleksible opholdszoner for alle generationer: Nye fællesarealer er designet med fokus på naturlig leg og funktionalitet på tværs af aldersgrupper. At have et socialt rum tæt på ens hjem fremmer livskvaliteten.
  2. Grønne områder og biodiversitet som samlingspunkt: Biodiversitet er blevet en integreret del af fællesrummene – ikke kun for naturens skyld, men også for at skabe rum, hvor mennesker kan samles. Beplantning, små haver og naturbaserede løsninger har vist sig at være effektive til at understøtte trivsel og opholdskvalitet.
  3. Fra tomme rum til aktive fællesskabszoner: Gårdrum og gangarealer, der før var ubenyttede, er blevet transformeret til levende mødesteder med indbydende opholdsområder.

Erfaringerne fra “Bedre fælles rum” har understøttet en strategisk tilgang hos KAB, hvor sociale værdier tænkes ind i udviklingsrummet helt fra begyndelsen. I stedet for at fællesarealer bliver et sekundært element, er de nu i fokus fra start til slut.

Nøgleerfaringer:

  • Design med de sociale forhold for øje: Tænk beboernes trivsel indfra begyndelsen.
  • Brugerinvolvering er nøglen: Test løsninger, inddrag beboere og skab ejerskab.
  • Gennem en øget stedsspecifik kontekstforståelse kan man vende udfordringer til nye muligheder

Download publikationen 'Design din forandring'

Gry Brostrøm

Senior Strategist, Sustainable Transition

Mail gry@ddc.dk
Telefon +45 3115 8670
Social LinkedIn

Har du spørgsmål?

Måske vil du også læse:

Kan du ikke få nok af design og innovation? Vi har dig!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder fra DDC i din indbakke.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

DDC – Dansk Design Center

Bryghuspladsen 8
BLOX, 2. sal
1473 København K
CVR 3699 4126

Medmindre andet er angivet, præsenteres alt indhold på denne hjemmeside under Creative Commons Attribution License.