Skip to content
Kim Dolva

Foto: Maria Damgaard Jensen

Content

Design med ansvar: Københavns Møbelsnedkeri skaber statuetter til Danish Design Award

02. Dec 2024

Københavns Møbelsnedkeri står bag de nye statuetter til Danish Design Award, der i år har fokus på designværdier, som repræsenterer designs vigtigste rolle og potentiale i dag. Deres forretningsmodel kombinerer bæredygtighed, lokale materialer og en passion for tidløst håndværk – og resulterer i produkter, hvor funktion, æstetik og ansvar mødes

Long reads

Fra Michelin-lokaler til designstudio og værksted

Københavns Møbelsnedkeri holder til i de tidligere lokaler til Michelin-restauranten Alouette på Islands Brygge. Her mødes design og produktion i et kreativt og funktionelt rum, hvor designerne arbejder tæt sammen med håndværkerne. 

På overetagen er dele af det oprindelige interiør fra restauranten bevaret, herunder spejlbeklædte paneler og sennepsgule veloursofaer, der følger rummets form. I midten af rummet står et håndlavet skrivebord i træ, der forener japansk og nordisk minimalisme. Rummet er ordentligt og ryddeligt, en stille kontrast til værkstedet i underetagen, der summer af aktivitet og kreativ støj. Her trækker Kim Dolva, partner og grundlægger af Københavns Møbelsnedkeri, sig tilbage. Selvom han elsker pulsen og fællesskabet i værkstedet og har svært ved at forlade det, kan det være nødvendigt for at kunne fordybe sig og udvikle nye skitser.

Københavns Møbelsnedkeri skiller sig ud ved at have sit eget savværk, Orebo Savværk og Møbelsnedkeri, hvilket gør det muligt for dem at skabe møbler fra start til slut i tæt samarbejde mellem designstudio og værksted. Deres håndlavede møbler er produceret på bestilling og designet til at holde i mange generationer. I begyndelsen var det dog en anderledes form for bæredygtighed, der var i fokus. Det var fællesskabet, der opstod i værkstedet, som lagde fundamentet for deres nuværende arbejdsproces. 

“Til at begynde med lavede vi møbler for andre end os selv, men hurtigt indså vi, at vi selv havde en holdning til design. Det blev klart, at det var lige så vigtigt for os at udtrykke vores egne ideer, som det var at producere for andre. Vores oprindelige ambition var at skabe et arbejdsfællesskab og et værksted, og derfra har det udviklet sig,” siger Kim Dolva.

Københavns Møbelsnedkeri

Foto: Københavns Møbelsnedkeri

Kim Dolva

Foto: Maria Damgaard Jensen

Hvor kreative synergier mødes

Københavns Møbelsnedkeri er ikke bare et møbelsnedkeri – det er et sted, hvor følelser vejer tungere end regler og tal. Som Kim Dolva, grundlæggeren, siger:

“Godt design er en følelse. Det handler om proportioner, materialer og at se det hele i en større sammenhæng. Det er fornemmelsen af at bringe noget personligt hjem, skabt med omtanke.”

På første sal adskiller en stor, tung ståldør Kim Dolvas kontor fra en korridor fyldt med musiklokaler. Her arbejder musikere døgnet rundt, og langs de graffitimalede vægge hænger duften af røg og fugt i luften – en rå, men inspirerende atmosfære. Mange i teamet er også musikere, og for Kim Dolva hænger musik og møbelsnedkeri tæt sammen:

“Der er så mange elementer i musik, der også kendetegnes ved godt design: pauser, rytme. Jeg kan med det samme mærke, om det er godt eller dårligt.”

I denne baggård på Islands Brygge, hvor kunstnere, musikere og håndværkere mødes, forenes design og kreativitet i en autentisk og levende atmosfære. Her skabes ikke bare møbler, men også idéer, der udspringer af kreative synergier på tværs af fagligheder og ægte passion.

"Godt design er en følelse. Det handler om proportioner, materialer og at se det hele i en større sammenhæng"

Kim Dolva

Grundlægger og partner, Københavns Møbelsnedkeri

Københavns Møbelsnedkeri

Foto: Maria Damgaard Jensen

Et håndværk, der udfordrer markedets tempo

I en tid præget af masseproduktion og hurtigt forbrug bryder Københavns Møbelsnedkeri med tendenserne og skaber i stedet tidløse, håndlavede møbler med fokus på kvalitet. Hvert stykke træ bearbejdes med omhu, og intet går til spilde.

“Vi har altid gjort det, som de store virksomheder nu prøver at omstille sig til. For os handler det om at lave møbler, der ikke bare er smukke, men som kan holde i generationer. Det er almindelig sund fornuft,” siger Kim Dolva.

En af de udfordringer, Københavns Møbelsnedkeri står overfor, er prisen. At skabe lokalt, håndlavet design med bæredygtige materialer betyder, at priserne på produkterne er høje og dermed utilgængelige for mange.

Det rejser spørgsmålet: Skal godt design være for alle, eller er det okay, at bæredygtighed nogle gange kun er for dem, der kan betale prisen? Kim Dolva anerkender dilemmaet: 

“Vi har indset, at vores møbler ikke kan være for alle. Men vi håber, at vi med vores arbejde kan inspirere andre til at vælge kvalitet og tage ansvar for deres valg.”

"Vi har altid gjort det, som de store virksomheder nu prøver at omstille sig til. For os handler det om at lave møbler, der ikke bare er smukke, men som kan holde i generationer"

Kim Dolva

Grundlægger og partner, Københavns Møbelsnedkeri

Foto: Nicolaj Springborg

Statuetterne: En hyldest til designværdier

I år har statuetten for Danish Design Award fået et nyt, tidløst udtryk. De ikoniske D’er er ikke længere betrukket med bladguld, men er i stedet lavet af lokalt dansk egetræ og ask. Valget af materialer er både et æstetisk valg og en beslutning om bæredygtigt og ansvarsbevidst design.

“Det er en ære at skabe statuetterne til Danish Design Award. For os er det en påmindelse om, at design handler om mere end blot udseende – det handler om at tage ansvar og skabe noget, der gør en forskel,” siger Kim Dolva. 

Med de nye statuetter og det opdaterede format ønsker Danish Design Award at understrege, at design ikke kun handler om æstetisk skønhed, men også om at være en drivkraft for positiv forandring. Det er en opfordring til designere om at tage ansvar og udvikle løsninger, der rækker ud over det kommercielle. Som Kim Dolva siger:

“Den største anerkendelse er, når folk lægger mærke til dit arbejde og den dedikation, der ligger bag. Det er en anerkendelse af, at man har gjort en ekstra indsats for at skabe noget, der beriger os alle.”

Med fokus på bæredygtighed, fællesskab og kvalitet sætter både Danish Design Award og Københavns Møbelsnedkeri en ny standard for, hvad design kan og bør være i en verden, der kræver omtanke. Det handler ikke bare om at sætte noget på en hylde – men om at bidrage til at forme fremtiden, én statuette ad gangen.

"Det er en ære at skabe statuetterne til Danish Design Award. For os er det en påmindelse om, at design handler om mere end blot udseende – det handler om at tage ansvar og skabe noget, der gør en forskel"

Kim Dolva

Grundlægger og partner, Københavns Møbelsnedkeri

Om Københavns Møbelsnedkeri

Københavns Møbelsnedkeri kombinerer traditionelt håndværk med moderne design. Med eget savværk og tæt samarbejde mellem designstudio og værksted skaber de håndlavede møbler, der er bæredygtige og designet til at holde i generationer. Deres fokus på bæredygtighed omfatter både materialer og den proces, der opstår i værkstedet og de kreative omgivelser, hvor kunstnere og musikere arbejder sammen.

Grundlagt: 2006
Ansatte: 29

Maria Damgaard Jensen

Journalist and Communications Consultant

Mail mdj@ddc.dk
Phone +45 2921 9830
Social LinkedIn

Har du spørgsmål til artiklen?

Måske vil du også læse:

Can’t get enough of design and innovation? We hear you. And we have you covered.

Sign up for our newsletter to get the latest from our world delivered straight to your inbox.

Sign up for the ddc newsletter

Copenhagen

Bryghuspladsen 8
BLOX, 2. floor
1473 Copenhagen
CVR 3699 4126

Kolding

Dyrehavevej 116
Design School Kolding
6000 Kolding
CVR 3699 4126

Unless otherwise stated, all content on this website is presented under the Creative Commons Attribution License.