Spring til indhold

CHRISTIAN WOLFF-PETERSEN, Ejer af GH Form og Christina Melander

Artikel

Fra hvorfor til hvordan: Designkapacitetsmodellen

04. jun 2025

I Dansk Design Center er vi optaget – ja faktisk fagligt besatte – af den værdi, design skaber for danske virksomheders konkurrencekraft. Vi er sat i verden for at sikre, at flere virksomheder bliver styrket gennem design og dermed får gavn af de gevinster, designmetoder og kompetencer tilføre

Design skaber dokumenteret værdi

Data fra den seneste Design Delivers undersøgelse viser tydeligt, at de virksomheder, som anvender design, oplever, at det bidrager positivt til deres konkurrenceevne, salg, brugervenlighed, brand og differentiering. Samtidig fremgår det, at jo mere integreret design er i virksomhedens strategi – jo højere oppe man er på Designtrappen – desto større er værdiskabelsen.

Hvad kendetegner en designintensiv virksomhed?

Hvordan arbejder de virksomheder, der for alvor får værdi ud af design?

I forbindelse med DDC’s nye strategi for 2025–2027, Design skaber konkurrencekraft, har vi genbesøgt og justeret vores Designkapacitetsmodel – i tæt dialog med virksomheder på tværs af sektorer. Designkapacitet forstået som det man som virksomhed skal præstere, prioritere og handle på i måden at anvende design. 

Modellen identificerer fem centrale parametre, som kendetegner “den designintensive virksomhed” og påvirker, hvorvidt designarbejdet skaber effekt:

  • Designbevidsthed: Hvem i organisationen har indsigt i virksomhedens designmetoder?
  • Designressourcer: Hvem udfører designopgaverne?
  • Designkompetencer: Hvilke designkompetencer er afgørende for udvikling og vækst?
  • Designbeslutninger: Hvor i organisationen træffes beslutninger om design?
  • Designanvendelse: Hvordan anvendes design i praksis?

Én størrelse passer ikke alle

Ja – design skaber værdi. Men ikke alt design skaber samme værdi for alle virksomheder. Designintensive virksomheder kan se vidt forskellige ud. 

En 100 % digital virksomhed vil sjældent have brug for en industriel designer med speciale i bæredygtige materialer. Og en lille virksomhed har måske ikke behov for en intern designafdeling, men har stor værdi af at kunne indkøbe relevante designkompetencer eksternt – fx i forbindelse med strategiudvikling, branding eller produktudvikling.

I den kommende tid vil vi i DDC arbejde videre med at udvikle forskellige arketyper på designintensive virksomheder – baseret på data fra Design Delivers og konkrete cases. Dem glæder vi os til at dele i løbet af efteråret.

Godt begyndt er halvt fuldendt

Er Designkapacitetsmodellen perfekt som den er nu? Det korte svar er nej.

Måske mangler den en sjette parameter? Noget om kultur? Eller er spørgsmålet om, hvad der driver innovation og udvikling i virksomheden er en væsentlig parameter, modellen også skal tage højde for. Og måske fortjener den et bedre navn?

Vi tager imod feedback og andre input med åbne arme.

For vi har lært, at det har stor værdi at dele modeller og værktøjer, før de er færdige. Også selvom de er samskabt i tæt samarbejde med de virksomheder og fagpersoner, der skal bruge dem. God modeludvikling minder om god produktudvikling: Test tidligt, justér løbende – og gør plads til det, vi endnu ikke har set.

Download DDCs kapacitetsmodel her

Hvad er strategisk brug af design?

Virksomheder, der anvender design strategisk, designer ikke blot deres egne produkter og tjenester, men bruger også designmetoder og tilgange til at identificere nye forretningsmuligheder – måske endda til at udvikle helt nye forretningsmodeller for at sikre virksomhedens fremtidige konkurrenceevne.

Måske vil du også læse:

Kan du ikke få nok af design og innovation?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder fra DDC i din indbakke.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

DDC – Dansk Design Center

Bryghuspladsen 8
BLOX, 2. sal
1473 København K
CVR 3699 4126

Medmindre andet er angivet, præsenteres alt indhold på denne hjemmeside under Creative Commons Attribution License.