Spring til indhold
Case

GH Form:
“Uden design – Intet GH Form”

Design har styrket GH Forms brand, økonomi og miljøprofil. Jernstøberiet har formået at transformere sig fra at være underleverandør til industrien – til en produktionsvirksomhed, som former danske byers rum i samarbejde med designere og arkitekter

Ledelinjer til svagtseende

Det lå ikke i kortene, at GH Form skulle blive en succes, da Jane og Per Wolff-Petersens i 1989 overtog det klassiske jernstøberi, som dengang lå Holbæk. Globaliseringen blomstrede efter murens fald, og produktionen af stål- og metal blev udliciteret til udenlandske underleverandører. Mange danske jernstøberier måtte lukke. Men i 1995 satte Jane Wolff-Petersen, en ny vision for virksomheden. Slut med at være underleverandører til produktion af landbrugsmaskiner og pumpehuse. Nu skulle de skabe byrumsinventar af høj kvalitet, og det skulle ske i samarbejde med nogle af nordens dygtigste designere og arkitekter.

Sådan opstod DNA’et til det GH Form, som siden har formet Danmarks byer og sociale rum med alt fra linjeafvandingsriste til bænke, lamper, krukker og ledelinjer, der guider svagtseende gennem byen.

“Uden design var der ikke noget GH Form. Vores samarbejde med designere og arkitekter betød, at vi fik skabt et stærkt brand. Det øgede efterspørgslen på vores produkter,” fortæller Christian Wolff-Petersen, ingeniør og ejer af GH Form. Han overtog GH Form efter sine forældre i 2022. I dag ligger produktionsvirksomheden i Borup lidt uden for Køge.

Bænken er tænkt som et lukket rum i det offentlige rum og skal fungere som en ramme om dem der sidder på den (Foto: GH Form)

Hvad der er tænkt rigtigt, skal laves rigtigt

En af hjørnestenene i GH Form blev lagt i samarbejde med designeren Nanna Ditzel. Sammen skabte de citybænken i 1997 – den ikoniske havebænk i støbejern med 3D buede armlæn. Christian Wolff-Petersen var 25 år, da prototypen på bænken skulle præsenteres for Nanna Ditzel, men han husker det tydeligt.

Ved første øjekast, kunne Ditzel se, at der var noget galt i produktionen, men hun ikke kunne lokalisere fejlen. Christian og modelsnedkeren gennemgik detaljerne i bænken nøje, og fandt ud af, at der manglede en ribbe i armlænet. Der var 12 og ikke 13 ribber, sådan som Ditzel havde designet den. Vidende, at fejlen ville koste mange tusinde kroner, dristede Christian sig til at spørge, om det ikke kunne være lige meget, nu hvor de havde brugt et kvarter på at finde fejlen. Svaret har formet ham som virksomhedsejer.

“Unge mand, nu skal jeg sige dem en ting. Hvad der er tænkt rigtigt, skal laves rigtigt,” svarede Nanna Ditzel bestemt.

Det var første og sidste gang, Christian trådte ind på designerens banehalvdel.

“Vi har et tæt samarbejde med designerne fra starten af produktionen. Vi respekterer hinandens faglighed, fordi det er der, synergien opstår. Designeren begynder med ønskescenariet, og så supplerer vi med, hvad der er fysisk og teknisk muligt at producere – til en pris, som kunderne vil betale.”

Mobilia-sættet er designet af Erik Brandt Dam og er tiltænkt byrum, skoler og institutioner – her ses de foran Øregaard Gymnasium i Hellerup (Foto: GH Form)

Den dyreste investering, men det billigste køb

I Vollsmose står nogle solide borde-bænkesæt i støbejern. De vejer ca. 2 ton og er monteret på betonfundamenter. Med andre ord – der skal mere end et par festlige unge mennesker til at flytte dem. GH Forms Mobilia-sæt blev købt af Odense Kommune, fordi de var trætte af jævnligt at hive bænke op ad søen eller erstatte afbrændte, saboterede bordebænkesæt i parken.

“Sættet koster ca. 10 gange så meget som et af de billige bordebænkesæt, men til dags dato har de stået i Vollsmoses park i 21 år, uden at få udskiftet reservedele. Det er den dyreste investering på et bordebænke-sæt, men det billigste køb på lang sigt,” fortæller Christian Wolff-Petersen.

Den lange levetid er GH Forms varemærke, og derfor er designerens faglighed afgørende. Det kræver nemlig blik for funktionalitet og æstetik at skabe noget, der aldrig går af mode. Derfor begynder ideen til produktet aldrig på skrivebordet, men ude i byrummet.

“Vi laver ingen skrivebords-produkter længere, fordi de sælger ikke lige så godt, som det inventar, der er udviklet til konkrete byrumsprojekter. Godt design sælger sig selv – fordi det virker, holder og passer ind,” siger Christian Wolff-Petersen.

Han mener, at designerens opgave er mindst lige så vigtig som producentens, når det kommer til at skabe noget, som skal stå i byrummet i mange årtier.

“Hvis folk ikke gider at se på det længere, så er det jo ligegyldigt, om det er lavet af støbejern og holder i flere hundrede år. Derfor deler designeren og producenten ansvaret, når det kommer til at producere langtidsholdbart.”

Alt hvad GH Form støber er lavet af restproduktet fra perforerede plader - her ses de små jernkugler.

Design giver plus i pengepung og miljøprofil

I GH Forms eget jernstøberi står beholdere fyldt med små jernkugler. De kommer fra en producent kun 43 km væk i Ballerup, som laver perforerede plader. Alt, hvad der bliver støbt af GH Form, er lavet af 100 % industriaffald – og det har gjort underværker for både klimaregnskabet og årsrapporten.

“Det har været en god forretning både økonomisk og for vores klimaprofil. Vi kan levere inventar til miljøcertificerede byggerier, hvilket er afgørende for vores fremtid som virksomhed i EU med de bæredygtighedskrav, vi går i møde,” siger Christian Wolff-Petersen.

Det kræver stor materialeviden at designe et produkt af støbejern, som udelukkende kommer fra industriaffald, fordi det indeholder flere affaldsstoffer. Men efter flere eksperimenter og prototyper, lykkedes det GH Form at gå fra at bruge 70 % genbrugsmetal til 100 %.

“Vi prøvede os frem med metalkuglerne – ved at lave kemiske reaktioner, kan man skabe den rette sammensætning. Det er ligesom, når man skal lave suppe. Hvis der er for meget chili i, så kan man putte sukker i for at balancere det. Til sidst lykkedes det os at knække koden.”

GH Form har udarbejdet EPD (Environmental Product Declaration) på de fleste af deres produkter, som dokumenterer miljøpåvirkning, ressourceforbrug og affaldsgenerering fra første metalkugle til færdigt produkt. Virksomheden er derfor godt klædt på til at imødekomme de krav til gennemsigtighed, genbrug og holdbarhed, som træder i kraft med eco-designforordningen i 2026.

Gode råd fra GH Form: Sådan bliver design en konkurrencekraft

  1. Arbejd med de bedste – og giv dem plads.
    Design kræver faglighed. Stol på eksperterne og giv dem det nødvendige rum.
  2. Lad konteksten forme produktet.
    De bedst sælgende produkter er skabt til konkrete projekter. Design starter i virkeligheden – ikke ved skrivebordet.
  3. Gennemtænk holdbarhed fra starten.
    Et produkt er først godt, når det fungerer i praksis – i mange år. Design til vedligeholdelse, reparation og lang levetid.
  4. Tag design alvorligt – også i salgs- og markedsføring.
    Design slutter ikke ved produktet, men skal også afspejles i markedsføringen – i alt fra kataloger og visuel identitet til signalværdi.
  5. Sig nej til ‘godt nok’.
    Enten er det godt – eller også er det ikke. Halve løsninger bliver aldrig hele succeser.

Kimmie Tentschert

Senior Creative & Project Manager

Mail kit@ddc.dk
Telefon +45 2728 2419
Social LinkedIn

Få et gratis designtjek

Vil du vide, hvordan din virksomhed kan få mere værdi ud af design?

DDC tilbyder et gratis designtjek – en 1:1 samtale, hvor vi sammen ser på, hvor der kan ligge et uforløst designpotentiale i jeres virksomhed, og hvordan I kan tage de første eller de næste skridt mod at bruge design mere strategisk.

Måske vil du også læse:

Kan du ikke få nok af design og innovation?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder fra DDC i din indbakke.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

DDC – Dansk Design Center

Bryghuspladsen 8
BLOX, 2. sal
1473 København K
CVR 3699 4126

Medmindre andet er angivet, præsenteres alt indhold på denne hjemmeside under Creative Commons Attribution License.