Skip to content
Atelier Tonni

Photo: Atelier Tonni

Content

Nyt projekt: Dansk kunsthåndværk og design styrker det grønne aftryk

29. May 2024

Danske Kunsthåndværkere & Designere, Kulturens Analyseinstitut og DDC – Dansk Design Center indgår nyt samarbejde for at styrke det grønne aftryk, skabe debat og nye købsvaner blandt forbrugerne. Målet er at udvikle en digital platform kaldet Green Craft & Design Guide, der giver både forbrugere og udøvere værktøjer til handle mere bæredygtigt

Long reads

Read the press release in English here.


Netop kunsthåndværk og design har potentialet til at vise nye veje og kvalificere samtalen om en mere bæredygtig forbrugskultur – og dermed også et mere miljøbevidst samfund. 

Danske Kunsthåndværkere & Designeres forperson, Hanne Brøbech Sønnichsen, udtaler: 

“Kunsthåndværkere og designere kan ændre forbrugernes købsvaner og tale ind i samfundsdebatten. De udvikler nye materialer og produktionsmetoder, som vi oplever mere håndgribeligt i hverdagens produkter end klimaforskning og kommunikationskampagner. Vi glæder os til at udvikle et redskab, der kan gøre både udøvere og forbrugere klogere på, hvordan vi kan navigere i den uoverskuelige skov af regler og bureaukrati, som omgiver den grønne omstilling.”

Danmark står især svagt på Verdensmål 12: ansvarligt forbrug og produktion – et afgørende Verdensmål i indsatsen for et bedre klima. Her får Danmark brug for kunsthåndværkere og designere i udviklingen af nye, attraktive bæredygtige løsninger. Og de kan bidrage på flere niveauer. Både ift. produkters holdbarhed, æstetiske løsninger, udvikling af nye materialer og design thinking, der kan være med til at reducere klimaaftrykket. Det kræver, at kunsthåndværkerne og designerne bliver klædt på til at imødekomme EU’s nye krav til materialer og produktion – men også at forbrugerne bliver hjulpet til at ændre adfærd.

Mia Mysling Steentoft, designer i bæredygtig og cirkulær omstilling hos DDC – Dansk Design Center, uddyber:

“Vi skal gentænke måden, vi forbruger produkter og services på for at lykkes med den bæredygtige omstilling – for det er i høj grad en menneskelig omstilling, vi står overfor. Vi danskere står for de højeste forbrugerbaserede udledninger i verden med et årligt forbrug på 11 ton CO2e per indbygger. Det kan den danske design- og håndværkstradition ændre. Gennem design kan vi nemlig aktivere den menneskelige faktor og arbejde med vores adfærd, og der ligger et kæmpe potentiale gemt her i forhold til at løse klimakrisen. Hos DDC – Dansk Design Center ser vi det som en af samtidens største designudfordringer. En udfordring, der kræver nye bæredygtige design- og produktionstilgange, forbrugerinvolvering om recirkulation af materialer og nytænkning af, hvordan virksomheder indgår i værdisamarbejder. Vi glæder os!”

Projektet tapper ind i den aktuelle dagsorden om bæredygtighed på kulturområdet. Mange initiativer er allerede i gang, men i debatten mangler det specifikke fokus på kunsthåndværk og design samt vidensdeling på tværs af fagområderne.


Jacob Teglgaard, specialkonsulent i grøn omstilling hos Kulturens Analyseinstitut, udtaler: 

”Hos Kulturens Analyseinstitut har vi et særligt fokus på den grønne omstilling i kultursektoren. Gennem undersøgelser og analyser skal vi sikre, at viden og best practice bliver delt på tværs af underbrancherne. Derfor glæder vi os over at kunne dykke ned i de udfordringer og muligheder, kunsthåndværk og design står overfor gennem en undersøgelse af de enkelte aktørers forhold til bæredygtighed. På den måde er vi også med til at kvalitetssikre indholdet på den digitale platform.” 

Green Craft & Design Guide

  • er et samarbejde mellem Danske Kunsthåndværkere & Designere, Kulturens Analyseinstitut og DDC – Dansk Design Center
  • bliver en open source digital platform, der rækker ud til forbrugeren og samler kunsthåndværk- og designfeltet om at producere mere miljøvenligt
  • er et ud af fem støttede projekter under Statens Kunstfonds nye satsning ”Kunsthåndværk og design sætter dagsordenen”
  • er støttet af Statens Kunstfond og Augustinus Fonden.

Læs mere i Formkraft – maj, juni, juli 2024: tema om bæredygtig produktion og materialer.

Events, hvor forbrugerne kan deltage i debatten:

Folkemødet Bornholm: 13. – 15. juni 2024
Frue Plads Marked: 8. – 10. august 2024
Kulturmødet Mors: 22. – 24. august 2024

Mia Steentoft

Behavioral Strategist & Project Manager

Mail mia@ddc.dk
Phone +45 2883 2105
Social LinkedIn

Har du spørgsmål?

Danske Kunsthåndværkere & Designere
Projektleder: Christina Bizzarro, cb@dkod.dk
Kommunikation: Pernille Anker, pak@dkod.dk

Formkraft
Redaktør: Helle Dyrlund Severinsen, formkraft@dkod.dk

Kulturens Analyseinstitut
Direktør: Esben Danielsen, esben.danielsen@kulturanalyser.dk
Specialkonsulent i grøn omstilling: Jacob Teglgaard, jacob@kulturanalyser.dk

Relateret indhold:

Can’t get enough of design and innovation? We hear you. And we have you covered.

Sign up for our newsletter to get the latest from our world delivered straight to your inbox.

Sign up for the ddc newsletter

Copenhagen

Bryghuspladsen 8
BLOX, 2. floor
1473 Copenhagen
CVR 3699 4126

Kolding

Dyrehavevej 116
Design School Kolding
6000 Kolding
CVR 3699 4126

Unless otherwise stated, all content on this website is presented under the Creative Commons Attribution License.