Photo: Stilling
Stilling A/S:
Fra sodavandsdåse til gardinskinne
Som en del af serien ‘Design i en brydningstid’ sætter vi fokus på en række danske virksomheder. Virksomhederne har det til fælles, at de alle aktivt integrerer design i deres forretningsmodeller for at tackle presserende miljø- og klimamæssige udfordringer og samtidig skabe sunde og robuste virksomheder
Design i en brydningstid
I serien kan du bl.a. blive klogere på, hvordan virksomhedernes produkter bidrager til den cirkulære agenda, hvilken rolle design spiller, og hvilke udfordringer og muligheder designerne står overfor i forbindelse med cirkulær omstilling. Du kan også læse om designernes personlige motivation for at engagere sig i cirkulær transformation, og de bedrifter, de er mest stolte af.
Photo: Stilling
Stilling A/S er en B Corp-certificeret dansk designvirksomhed, der siden 1949 har udviklet og produceret skræddersyede gardinskinner. I 2021 lancerede de deres første gardinskinne lavet af mindst 75% genanvendt aluminium under mærket SUSTAIN™. Gardinskinnerne er fremstillet med et lavt CO2-aftryk og vedvarende energi, og er et udtryk for et øget fokus på bæredygtighed og ansvarlig produktion i virksomheden. Vi har talt med Thomas Trads Hansen, administrerende direktør og medejer af Stilling A/S.
Hvordan bidrager din virksomhed og produkt/service til den cirkulære agenda?
Stilling A/S er en B Corp-certificeret designvirksomhed, der arbejder holistisk med bæredygtighed. Vi stræber efter at skabe positive forandringer for både miljøet og samfundet, samtidig med at vi udvikler vores forretning.
Aluminiumsskinner, som er kernen i vores produktion, har traditionelt haft en betydelig miljøpåvirkning. Derfor har vi flyttet produktionen til Europa og skiftet til genanvendt aluminium. Med introduktionen af SUSTAIN™-mærket gør vi det lettere for vores kunder at vælge mere bæredygtige og ansvarlige løsninger. Alle gardinskinner med SUSTAIN™-mærket lever op til vores højeste kriterier for ansvarlighed gennem alle produktets livsfaser. De fleste er fremstillet af Hydro CIRCAL® 75R aluminium, som består af mindst 75% genanvendt materiale og har 73% lavere CO2-udledning end traditionelt aluminium.
Hvordan bidrager design til jeres arbejde med den cirkulære agenda?
SUSTAIN™gardinskinnerne er ansvarlige versioner af vores markedsledende klassikere og bidrager til den cirkulære agenda ved at anvende genanvendt aluminium, hvilket reducerer behovet for nye råmaterialer. De er lige så holdbare som vores traditionelle produkter, hvilket sikrer lang levetid og mindre affald. Produktionen foregår med vedvarende energi, hvilket reducerer den samlede miljøpåvirkning og tæring på jordens ressourcer.
Hvad er den største styrke og udfordring ved at arbejde designdrevet?
En design-drevet tilgang handler om at fremme innovation og kreativitet på tværs af organisationen, så vi kan skabe mere bæredygtige og funktionelle løsninger, der passer til kundernes behov. Det betyder, at vi arbejder tæt sammen og sørger for, at bæredygtighed er en naturlig del af designet.
Men der er selvfølgelig også udfordringer. Det kan være svært at finde balancen mellem at være kreativ og samtidig holde sig inden for tid, budget og ressourcer. Vi skal også kunne forudse markedstendenser og sikre, at alle teams arbejder effektivt sammen. På trods af det, er en design-drevet tilgang med til at sikre, at vi skaber langsigtet værdi og holder os konkurrencedygtige på lang sigt.
Hvad motiverer dig til at arbejde med den cirkulære omstilling?
Grundlæggende driver vi forretning for at kunne give mere tilbage, end vi tager. Jeg er drevet af at styrke og udvikle mennesker omkring mig og efterlade verden i en bedre tilstand for de næste generationer. Jeg ønsker at inspirere andre til positiv forandring og bruge min rolle som virksomhedsejer til at drive verden i en bedre retning med de ressourcer og den viden, jeg har. At omfavne cirkulær økonomi er essentielt for at sikre udvikling inden for planetens grænser og adskille ressourceforbrug fra økonomisk vækst og menneskelig værditilførsel.
Hvad er du mest stolt af at have opnået i forhold til den cirkulære omstilling?
Det, jeg er mest stolt af i forhold til den cirkulære omstilling, er at se glæden i mine kollegers øjne og deres følelse af stolthed, når vi aktivt gør en forskel for andre. Specielt vores arbejde med Inkluderende Produktion, der skaber jobs for sårbare grupper, har stor værdi for både individet og samfundet.
Som en moden 75-årig virksomhed ligger nøglen i ordet “omstilling”. At udvikle og ændre måden, vi driver forretning på – fra “business as usual” til “bedre business” – og i sidste ende en regenerativ forretning. Det kræver en grundlæggende forandring – ja helt ned i selv de mindste daglige rutiner og arbejdsprocesser. Jeg er stolt af at være en del af et team, der støtter denne overgang trods de udfordringer, det medfører.
Kom selv i gang med at designe en cirkulær forretningsmodel
Prøv en af vores værktøjer, der tager dig, dine kolleger og jeres værdikæde igennem hele processen:
Læs de andre cases i Design i en brydningstid:
Can’t get enough of design and innovation? We hear you. And we have you covered.
Sign up for our newsletter to get the latest from our world delivered straight to your inbox.
Sign up for the ddc newsletter